25 mars 2012

Mina sista dagar i Afrika

Okej, nu är jag tillbaka i Finland. Sitter just nu på flygplatsen i Vanda och väntar på flyget till Vasa. Om två timmar är jag där.Känns inte som att det är sant, men då jag tittar ut genom fönstret och ser all snö så är det nog bara att inse den bittra sanningen. :)

Finland är ett bra land, det har jag förstått ännu mer nu när jag varit borta. Vi har så stor frihet, trygghet och alla resurser vi behöver. Men nu när jag har varit borta från Tanzania i 15 timmar så saknar jag nog det. Alla vänner jag fick under de två månader jag var där, alla vänliga, pratsamma, leende, och vilt främmande afrikaner, hettan, den galna trafiken... ;D

De några av de sista dagarna i Tanzania tillbringade jag på Zanzibar. Jag åkte dit tillsammans med Lene, en tjej från Danmark som också jobbar på New Life Outreach. Hon hade en bekant i Stonetown som hjälpte oss att hitta till platsen där vi skulle bo. Vi hade gjort vårt bästa för att göra en billig semester och hittat ett ställe för 10 USD per natt. Mitt rum var okej, men varken lamporna i Lenes rum eller ducshen fungerade något vidare. Så vi beslöt att hitta ett annat ställe för de återstående nätterna.

Jag satsade på att hinna med så mycket som möjligt under de 3 dygn jag hade på Zanzibar. Det jag hann med var;
-Åka på "Spice Tour" och se en massa kryddor som de växer
-Besöka en korallgrotta som använts som fängelsehåla för slavar
-Besöka stranden Bububu
-Simma med delfinerna vid Kizimkazi
-Snorkla och se en massa vackra fiskar
-Se Colubusaporna i Jozani rain forest på riktigt nära håll (kunde har tagit tag i svansen och dragit ner dem från trädet utan problem)
-Åka ut till Prison Island i en liten båt och klappa jättesköldpaddorna där
-Gå på en fantastisk konsert på Dhow Music Academy och nästan inte hitta hem därifrån...
-Äta grillad seafood på Forodhani Garden vid stranden i Stonetown
-Tappa bort mig på de smala slingrande gatorna i Stonetown alltför många gånger
-Ta en morgonlänk i soluppgången längs sandstranden
-Tala finska med en rastakille från Zanzibar
Samt en hel del annat som jag kan berätta en annan gång.
Var verkligen njutbara dagar, Zanzibar är så otroligt vackert och dessutom väldigt turistvänligt!

Efter Zanzibar åkte jag ännu en sista sväng till Arusha för att packa ihop det sista och säga hejdå åt mina vänner där.
Det allra sista jag gjorde innan Daniel och Kristine körde mig till flygplatsen var att besöka Childrens Church. Det var jättekul att få leka med barnen där en sista gång, och eftersom jag skulle åka hem så blev jag ombedd att hålla ett kort testimony för killarna som alltid kommer dit för att spela fotboll utanför (givetvis fick jag förfrågan på plats, här är det inte fråga om att förbereda nåt!).
Först sprang vi ikapp med dem runt fotbollsplanen och gjorde några roliga koordinationsövningar, sen sjöng vi några sånger och efter det hade jag ungefär klart för mig vad jag hade att säga åt dem. Som en fin avslutning bad Jamima och alla barnen för min hemresa och så delade vi ut godis och popcorn åt dem barnen.

Har så många gånger de senaste dagarna fått frågan när jag kommer tillbaka till Tanzania. Känns absolut som att jag kommer att åka tillbaka en vacker dag, vet inte om det blir för en lång tid eller bara nån vecka, men jag är nog ganska säker på att jag kommer att återvända!

-Tutaonana Tanzania!-   :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar